Met enige (on)regelmaat bezoeken we, samen met H&R, Nederlandse steden. Vaak is de aanleiding dat er ergens een mooi museum is en/of een bezienswaardige expositie. Zo ook deze keer. In het Drents Museum is nog tot 15 april a.s. de tentoonstelling De Gouden Eeuw van China (618-907 na Chr.) te zien. Een extra reden om daar naar toe te gaan, vormde de eind vorig jaar geopende nieuwe tentoonstellingszaal.
Nu heb ik al een tijdje op mijn verlanglijstje staan om eens in IJssel- en hanzestad Zwolle te gaan kijken. Dat zou een bezienswaardig oud centrum hebben. Dus op 5 april via Enkhuizen, de Houtribdijk (N302), Lelystad en Kampen naar Zwolle getogen. En inderdaad, Zwolle is een leuk stadje, het centrum althans. Het ziet er allemaal wat minder historisch uit dan ik gedacht had maar het heeft ontegenzeggelijk sfeer. Op de Grote Markt, het centrum van het centrum, staat een grote, 3,5 mtr. hoge, groene glazen afbeelding van de aartsengel Michaël dominant te wezen. Op zich een mooi en technisch knap gemaakt beeld van de beschermheilige van de stad. Toch staat het beeld daar wat verloren, het loopt wat uit de pas met de sfeer van de omgeving.
|
Zwolle, Grote Markt met het beeld van kunstenaar Herman Lamers |
Vanuit de lucht (Google) is nog heel aardig te zien waar de stadswallen hebben gelopen. Van die stadswallen is alleen het deel bij de Sassenpoort nog gespaard gebleven voor de tand des tijds. Stadswallen met echte kantelen, waar zie je ze nog...
|
Zwolle, deel van de stadswal boven de Sassenpoort |
Op de bescheurkalender van Koot & Bie stond ooit de fraaie kreet Alle wegen uit Zwolle zijn mooi. Ik kan daar nu eindelijk van getuigen, dat is zo. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het ook in Zwolle prima toeven is.
Vervolgens op naar Assen, naar het land van Bartje. Assen heeft zeker niet zo'n oud centrum en uitstraling als Zwolle maar wel een winkelcentrum met een bekende naam: Triade. Edoch, daar kwamen we niet voor. Wel voor het Drents Museum en de tentoonstelling over de Tang-dynastie die in het nieuwe deel van het museum te vinden is. Om met de expositiezaal te beginnen, die is wit, heel veel wit. Maar in combinatie met de vormgeving toch heel erg aantrekkelijk.
|
Drents Museum, deel van de nieuwe, witte expositieruimte
|
Bijna de enige kleur in de nieuwe ruimte, zit in de glazen pui aan de oostzijde. En dat geeft dan meteen een fraai lijnenspel te zien, zeker omdat tijdens ons bezoek de zon ruim scheen.
|
Drents Museum, glazen pui |
De tentoonstelling zelf, niet zeer uitgebreid, was zeker ook de moeite meer dan waard. Binnen de grote witte ruimte waren een aantal "sub-ruimtes" gecreëerd waarbinnen op fraaie wijze voorwerpen werden getoond. Met behulp van bepaalde projectietechnieken werd in stilstaande beelden beweging gesuggereerd. Hieronder een voorbeeld daarvan.
|
De Gouden Eeuw van China, handelskaravaan op de zijderoute |
De zijderoutes, er waren er meer, verbonden o.a. het zuiden en westen van China met het Midden Oosten en het Middellandse Zeegebied over afstanden van meer dan 11.000 km. Met de opkomst van de zeescheepvaart werd het vervoer van allerhande goederen over land minder maar tot in de (onze) middeleeuwen werden veel handelscontacten op deze manier onderhouden.
|
Chinese terracottabeeldjes uit de Tang-dynastie |
Na de expositie ook de vaste collectie in het oude gebouw nog even bekeken. Veel heeft betrekking op mijn favoriete stijlperiode 1890-1940.
Het museumrestaurant draagt de voor Hagenaars bekende naam Krul, inderdaad die van de ooit bekende tearoom aan het Noordeinde. Na omzwervingen is het interieur van de tearoom sinds 2011 in het Drents Museum geplaatst. Een beetje ver weg, maar beter daar dan in de één of andere stoffige opslag waar niemand het kan zien.
Op 6 april via het Koloniemuseum in Frederiksoord weer huiswaarts getogen. Daar, in Frederiksoord, zou misschien nog iets te vinden zijn over voorvader Joannes Fredericus Miebies (1809-1891) die ook nog een tijdje in Ommerschans onder de vleugels van de Maatschappij van Weldadigheid heeft verkeerd. Maar helaas...
Update 28 april 2012 Gisteren boven Zwolle gevlogen en dan ziet de Grote Markt er ineens heel anders uit.
|
Het centrum van Zwolle met in het midden de Grote Markt |