Thursday, 9 February 2012

Saul Leiter in Amsterdam

Eergisteren met vrouw en vrienden een bezoek gebracht aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Daar is nu een expositie van de Amerikaanse fotograaf Saul Leiter, een man met veel oog voor detail. Ook iemand die snel een situatie "ziet" en er een fraai belichte opname van weet te schieten. Het is misschien allemaal niet spectaculair maar ik vind veel van zijn werk toch wel indrukwekkend. Ook in zijn modefotografie, voor bladen als Harper's Bazaar en Vogue, komt zijn eigen kijk vaak mooi tot uiting. 
Niet iedereen kwalificeert zijn werk als kunst. Maar wat is kunst? Dat is vaak heel persoonlijk. Kunst kan je natuurlijk associëren met ploeteren, met armoe en tochtige zolderkamertjes. Maar dat heeft misschien toch meer te maken met het gegeven dat creatief talent niet altijd maatschappelijk even hoog aangeschreven staat. Totdat je doorbreekt natuurlijk, en dat is relatief gezien slechts weinigen gegeven. Voor mijn gevoel is 'kunst' het resultaat van een creatief proces dat ook een ander ontroert dan wel beroert. En zo bezien vind ik het werk van Leiter kunst.
De expositieruimte in het JHM heeft wel iets van een stationshal, zoals een bezoekster als kritiek in het gastenboek schreef. Het klinkt misschien vreemd maar dat is qua sfeer en qua akoestiek (de expositieruimte heeft hoge plafonds) een passende omgeving voor zijn werk.
Saul Leiter, Snow New York 1960
Foto ex JHM
Daarna door de snijdende kou via het Rembrandtplein en de Zeedijk naar de Nieuwmarkt gelopen met onderweg nog een mooi zicht op Amstel. Je ziet die rivier niet alle dagen met zoveel ijs er op.
De Amstel vanaf de Blauwbrug in NW-richting op 7-2-2012
Update 29 nov. 2013:
Uit: NRC 28 nov. 2013

No comments:

Post a Comment

All comments will be moderated before being published...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...