Monday, 7 November 2011

Dordrecht


Een bezoekje aan een van de oudste Hollandse steden, Dordrecht (1220), stond al heel lang op het programma. Ook een bekende stad, omdat het een van de eerste stapelplaatsen in Holland was en zeker ook vanwege de Synode van Dordrecht (1618/ 19) waaraan we de in het Nederlands vertaalde bijbel te danken hebben, de zogenoemde Statenvertaling. Daarnaast zijn de in 1672 vermoorde gebr. De Witt er geboren. In die tijden is de basis gelegd voor het oude stadscentrum zoals dat ook nu nog te bewonderen is. Echter, mijn aanleiding om naar Dordt te gaan, was het wijd en zijd geadverteerde gegeven dat op elke eerste zondag van de maand veel antiekwinkeltjes in het oude Dordt hun deuren geopend hebben. Een aantal zou goed gesorteerd zijn in Leerdamglas. Nou, dan is mijn belangstelling gewekt. Dus gisteren, een wat druilerige grijze dag, met H&R naar Dordt getogen. De auto in Zwijndrecht geparkeerd en met de OV-kaart/Watertaxi de Oude Maas over-gestoken. Onze eerste stop, de Grote Kerk, zie je dan mooi liggen. 

De Grote Kerk te Dordrecht
Na op illegale wijze, buiten de reguliere toegangsuren, de kerk te zijn bin-nengedrongen, hebben we de sobere, welhaast calvinistische binnenkant bewonderd. Ook zijn er legio fraaie en nog leesbare grafstenen van in de kerk begravenen. Dat kon toen nog. Nadat er geen ruimte in de kerk meer was, werden de overledenen in de tuin van de kerk, de kerkhof, te ruste gelegd. De hierbij afgebeelde steen geeft aan dat er ook in 17e eeuw al be-roepsnamen bestonden (Wagemaecker) en dat niet alle achternamen pas in 1811 ingevoerd werden.

"Vertaling": Hier ligt begraven Job Corneliszoon Wagemaecker.
Hij stierf de 20e juli anno 1610 en was oud 87 jaar.
Met Neelken Jansdochter zijn huisvrouw die gestorven is de
21e mei 1605, was oud 71 jaar en zijn samen geweest 53 jaar.
Daarna een bezoekje gebracht aan het uit 1383 daterende stadhuis, een fraai gebouw. Maar we kwamen voor de antiek- en brocantewinkeltjes en dat was niet wat ik er van verwacht had. Er waren wel een aantal geopend, en daar zijn we ook allemaal naar binnen geweest, maar in totaal viel het toch wat tegen. Wel een paar mooie vazen van Copier gezien, geen unica maar ook de vormgeving van “gewone” Leerdam-productie is schitterend in z’n eenvoud. Ook nu nog, na ruim 70 jaar, zie je aan die ontwerpen niet af dat ze al zo oud zijn.
Omdat ook andere winkels niet open waren, was het betrekkelijk stil in de stad. En dat heeft zo z’n invloed op de sfeer. Jammer, maar het heeft ons er niet van weerhouden om aangenaam te lunchen en de oude stad op ons gemak te bekijken, fraaie geveltjes genoeg!

Pandjes achter de Voorstraat, het doet
welhaast on-Hollands aan.
Om de dag op genoegelijke wijze af te ronden, zijn we rond half vijf van Dordt naar Amsterdam gereden om daar in het door KLM-ers regelmatig gefrequenteerde Indonesisch restaurant Long Pura op de Rozengracht van een authentieke rijsttafel te genieten. Daarbij moet wel bedacht worden dat ze in heel Indonesië nog nooit van een rijsttafel gehoord hebben. Da’s een uitvinding van de Nederlandse Marine. Maar alle ingrediënten en hoe het daar bereid wordt, 100% echt! (Dit lijkt wel een STER-blokje en dat is het ook J.)
Afijn, al met al een prettige dag gehad en ondanks het matige weer en de wat tegenvallende sfeer toch blij dat ik Dordrecht eens van dichtbij heb gezien.

1 comment:

All comments will be moderated before being published...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...