Monday, 9 June 2025

De foto van "de Velser Affaire"

De Velser Affaire ISBN 9789461052841De titel van dit "oorlogsboek" zou kunnen suggereren dat het gaat over een zaak van lokaal belang. Maar die schijn bedriegt; in de jaren na de oorlog hebben ook landelijke kranten vol gestaan over dit onderwerp. Zelfs in de zeventiger jaren speelde deze zaak weer op. Eén van de oorzaken van de vele polemieken rond deze affaire is de neiging om mensen in hokjes te willen plaatsen. In dit geval gaat het dan over de hokjes 'goed' en 'fout' tijdens de 2e wereldoorlog. Dit boek toont aan dat er nogal wat nuances zijn. Het gaat vaak over justitiële ambtenaren, die zich om een variëteit van redenen de eerste oorlogsjaren voegden naar wat de Duitse bezetter van hen eiste. Diezelfde mensen bleken in een later stadium deel uit te maken van de door de regering in Londen geïnstigeerde Binnenlandse Strijdkrachten terwijl ze na de oorlog ook nog op posities kwamen om anderen te be- en zelfs te veroordelen. Daar doorheen speelden veronderstelde complotten van al dan niet communistische verzetsmensen over geheime wapenopslagplaatsen. Die zouden bedoeld zijn om de Nederlandse samenleving na de oorlog om te vormen van een toch wat conservatief en confessioneel georganiseerd land in een socialistisch/ communistisch arbeidersparadijs. Tijdens de oorlog bestond al de nodige rivaliteit tussen diverse verzetsgroepen/organisaties die slechts met moeite tot samenwerking bereid gevonden werden. In de eerste jaren na de oorlog was dat al niet veel beter. Kort en goed, een intrigerend boek door historicus Bas von Benda-Beckmann die probeert om op basis van gedegen archiefonderzoek zoveel jaren na dato tot een beredeneerd oordeel over deze affaire te komen. Zeer interessant! Maar de inhoud van dit boek is niet het onderwerp van dit blog. Wat dan wel?

Ik werd eigenlijk getroffen door de omslagfoto die op mij een nogal desolate indruk maakte. Duidelijk een gehavend woongebied, maar waar precies? De ondertitel van het boek in aanmerking nemend, zal het wel een oorlogssituatie zijn. Het is niet ongebruikelijk dat een omslagfoto elders in een boek van enige toelichting wordt voorzien. Maar dat is hier achterwege gebleven. Dus vragen als wie de fotograaf is, wanneer en waar de foto is gemaakt en wat die auto daar doet, al die vragen blijven onbeantwoord. Dus daarom zelf maar op onderzoek gegaan.

De foto
Wat is er allemaal te zien op deze foto (die doorloopt op de rug en de achterkant van het boek)? Op de linker gevel zijn de woorden 'hotel restaurant' leesbaar en om de hoek (op de achtercover) ook het woord 'pension'. 
De Velser Affaire ISBN 9789461052841
De hele foto met het woord 
'pension' zichtbaar
Er zijn kenmerkende details van gebouwen zoals de gemetselde letter W onder de dakrand van het gebouw rechts. Zeker aan de linkerkant van de straat, maar zo te zien ook rechts, lijkt de bebouwing onderbroken te zijn. En aan het eind van de straat is er iets van een toren zichtbaar. Er lijkt sneeuw op straat te liggen, een deel van de stoep links ziet er geveegd uit. En het kenteken van de auto is leesbaar: G-70647.

Om ergens te beginnen neem ik maar aan dat de foto enige binding heeft met de plaatsnaam in de titel van dit boek: Velsen. Daarom in oude adresboeken gezocht naar hotels in die plaats. Die zijn er maar voornamelijk in IJmuiden dat ook tot de gemeente Velsen blijkt te behoren. Daaronder hotel-pension Prins Bernhard aan het Willemsplein 1), hotel Nommer Eén in de Kanaalstraat en hotel-restaurant Augusta in de Oranjestraat. Vervolgens in beeldbanken gekeken of er ook afbeeldingen van deze hotels bestaan die herkenning kunnen bieden voor het hotel op het boekomslag. En ja hoor, bij de Historische Vereniging Velsen is het bingo. Daar vind ik onderstaande kaart.
Hotel Augusta Oranjestraat hoek Neptunusstraat
Hotel Augusta in IJmuiden, begin 20e eeuw
Hoewel op deze kaart de tekst 'hotel-restaurant' nog ontbreekt zijn de decoraties boven de ramen en de gemetselde W op het gebouw aan de overkant duidelijk herkenbaar. En die herkenning is er nog steeds wanneer we het hedendaagse Google Streetview bekijken. In de geraadpleegde adresboeken staat dat het hotel gelegen is aan de Oranjestraat 28. 

Neptunusstraat...

...hoek Oranjestraat
Alle gebouwkenmerken zijn na meer dan 100 jaar nog steeds aanwezig. Zie b.v. de samenstelling van de halfronde raampartij boven het grote venster (Neptunusstraat). Ook het boorgat in de betonnen rand net boven straatniveau is op het achtercover zichtbaar. Dus geen twijfel dat hotel Augusta op de omslag van het boek is afgebeeld. Nu nog de foto zelf, waar kom die vandaan? Niet uit het Velsense archief maar regionale archieven hebben meestal ook wel een beeldbank. Zo ook het Noord-Hollands Archief (NHA) en daar trof ik onderstaande foto aan.
Neptunusstraat-Oranjestraat-Bloemstraat IJmuiden
Het kruispunt Oranjestraat-Neptunusstraat (rechts: v/h Bloemstraat)
Voor het omslag heeft men de foto aan beide zijden wat "ingekort" waardoor het niet meer bestaande Café Spoorzicht uit beeld is verdwenen. Vaak zullen fotografen voor dit soort "verminkingen" geen toestemming geven. Maar op deze foto rusten geen auteursrechten omdat de fotograaf onbekend is 2). Het archief dateert de foto op 1945. Dat is heel goed mogelijk omdat de verderop gelegen zijstraten van de Oranjestraat, zoals de Prins Hendrik- en de Kanaalstraat, verdwenen zijn. Voor zover niet opgeofferd aan het creëren van schootsveld voor de Duitse kustverdediging (Atlantikwall) zijn de huizen in die straten verwoest als gevolg van twee geallieerde bombardementen op 26 maart en 24 augustus 1944. Met zoveel Duitse verdedigingswerken was 'Festung IJmuiden' een populair doel van de RAF.

De datering van de foto, 1945, is misschien nog wel iets te preciseren. Niet alleen op de voorgrond lijkt er nogal wat sneeuw te liggen, ook voor de gebouwen aan het eind van de Oranjestraat lijken grote hopen sneeuw aanwezig, zie de rode pijl in onderstaande uitsnede.
G-70647
In de winter van 1945/46 is er nauwelijks sneeuw gevallen in Nederland, daar zijn tenminste geen rapporten over. Wel strenge vorst en serieuze sneeuwval in januari 1945 (hongerwinter). Op veel plaatsen heeft het langdurig gesneeuwd, er wordt gesproken van 14 dagen met wel 40 cm sneeuw. Als dat waar is voor IJmuiden, dan moet deze foto eind januari, begin februari 1945 gemaakt zijn. Er is nog een reden waarom deze foto begin 1945 genomen zou kunnen zijn. Maar daar kom ik nog op terug.

In de uitsnede is ook het kenteken van de auto goed leesbaar: G-70647. De G geeft aan dat de eigenaar in Noord-Holland woont. Als deze foto inderdaad begin 1945 is gemaakt, dan vraag je je onwillekeurig af wie er dan nog in een auto rond kan/mag rijden. Dat moet wel de een of andere notabele zijn. Gelukkig zijn in het NHA de 'registers van kentekenbewijzen van motorrijtuigen' bewaard gebleven.  
J.H. Emck G-70647
Kenteken G-70647 o.n.v. Jan Hendrik Emck
Dr. D. Bakkerlaan 74, Bloemendaal
De mensen
Wie is dan deze heer Emck die in oorlogstijd nog in een auto kon rondrijden? Zonder Duitse goedkeuring lijkt dat bijna niet mogelijk. Hij moet dan wel een zeer vitale functie hebben bekleed. En dat klopt.
Op 20 aug. 1920 wordt Ir. Jan Hendrick Emck ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente Haarlemmermeer; zo ook zijn vrouw Alma Anna Bertha Hoffmann, Duitse van geboorte, en hun zoon. Vader staat als 'Directeur G.E.B.' 3) te boek. En die functie vervult hij in de Haarlemmermeer. In de pers wordt hij genoemd als de man die bepaalt waar transformatorhuisjes geplaatst moeten worden, die de bevolking enthousiast maakt voor het nemen van een huisaansluiting en die persoonlijk storingsklachten afhandelt (men belle telefoonnummer 59 in Hoofddorp). Wanneer hij op 27 febr. 1930 zijn auto koopt, woont hij in Bloemendaal; op enig moment daarna verhuist hij een paar kilometer noordwaarts, naar de Laurillardlaan 10 in Santpoort Zuid dat, zoals IJmuiden, ook tot de gemeente Velsen behoort. In Bloemendaal woont het gezin Emck in een fraaie twee-onder-één-kap woning. In Santpoort wordt het een vrijstaande woning.
Laurillardlaan 10, Santpoort-Zuid
Zeker de hele oorlogsperiode woont hij daar. Inmiddels is hij werkzaam bij het PEN, het Provinciaal Electriciteitsbedrijf Noord-Holland. Kennelijk maakt hij ook dienstreizen met een auto van de zaak. Op 10 maart 1941 rijdt hij in de Cornelis Krusemanstraat in Amsterdam een verkeerszuil omver, niet gezien. De politie constateert dat er geen drank in het spel is. De beschadigde auto heeft kenteken G-41956 en staat sinds 1 juni 1938 op naam van het PEN. Tot wanneer Emck de G-70647 in bezit heeft gehad, is niet bekend. In ieder geval lijkt de auto, wel tot aan het eind van de oorlog in het Velsense gebleven te zijn.

Terug naar de foto met de voor hotel Augusta geparkeerde auto. Mogelijk is de man die naar de auto toe loopt ir. Emck. Misschien heeft hij daar wel zijn 56e verjaardag gevierd want Jan Hendrik is op 28 januari 1889 (in Gorinchem) geboren. Dus dat zou zomaar kunnen. Maar het was natuurlijk wel in het hartje van de hongerwinter. Dus veel te eten of te drinken zal er in het hotel niet voorradig zijn geweest, tenzij het hotel op de één of andere manier een speciale positie had. En daar blijkt in een zeker opzicht wel sprake van geweest te zijn.

Zoals zoveel hotels had ook hotel Augusta zalen beschikbaar voor feesten en bijeenkomsten van verenigingen en bedrijven. Dat was, zeker in tijden dat het economisch allemaal wat minder ging, een mogelijkheid om wat extra omzet te genereren. In (lokale) kranten worden vaak aktiviteiten aangekondigd of wordt er verslag van gedaan. Zo ook in dit geval. De zoekterm 'hotel Augusta' onthult er vele maar de meest in het oog springende vergaderingen zijn die die georganiseerd werden door de N.S.B., veelal aangekondigd in 'Volk en Vaderland, weekblad der Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland'. Met de wetenschap van nu (misschien ook wel van toen) zou je je kunnen afvragen of zo'n hoteleigenaar daar blij mee was. In dit geval is die vraag bevestigend te beantwoorden. Wanneer je de aanwezigheid van de N.S.B. als pluspuntje in je advertenties opvoert, dan is dat niet omdat je niks met die beweging op hebt.
Uit: Volk en Vaderland, 28-7-1934
Volgens schrijfster Conny Braam 4) werd in het hotel zelfs "de NSB opgericht". Ik neem aan dat zij de lokale kring (afdeling) bedoelt.
Was die eigenaar dan misschien N.S.B.-sympathisant? Dat is heel goed mogelijk maar zijn naam (M.J.H.H.) komt niet voor in het CABR 5). Maar een andere naam wel!
Bij zoeken naar informatie over Hotel Augusta vond ik niet alleen de naam van de huidige eigenaar maar ook die van de vorige. Zijn initialen zijn D.G. Begin 1927 heeft hij het hotel van de hand gedaan en is daarna een slijterij/wijnhandel begonnen in de Kanaalstraat in IJmuiden. Daarnaast maakte hij carrière in de N.S.B. In zijn functie van kringleider IJmuiden woonde hij ook propagandavergaderingen elders bij, in dit geval in 1935 als kringleider op Texel.
Uit: Texelsche Courant, 9-2-1935
Maar ook in IJmuiden was hij in 1934 al aktief, toen nog als groepsleider.
Uit: Volk en Vaderland, 7-4-1934
Het hotel speelde dus wel een rol in de lokale N.S.B., zeker voor de oorlog. Tijdens de oorlog zijn daar geen N.S.B.-bijeenkomsten meer, althans ze staan niet meer aangekondigd in de krant.

Terug naar ir. Jan Hendrik Emck. Heeft hij misschien een rol gespeeld in de IJmuidense N.S.B.? Dat lijkt niet het geval te zijn maar er zijn wel familieleden die na de oorlog onderwerp van onderzoek zijn geweest. Op de eerste plaats is dat zijn uit Duitsland afkomstige vrouw. De PRA 6) in Velsen heeft zich met haar bemoeid. Ook hun zoon heeft de justitiële authoriteiten bezig gehouden en wel de PRA's in Groningen en Velsen én de Procureur Fiscaal te Amsterdam 7). Jan Hendrik had nog een oudere broer die, samen met zijn vrouw is onderzocht door de PRA en de Proc. Fiscaal beide te Amsterdam. De vrouw prijkt ook op een door de PRA opgestelde ledenlijst van de Amsterdamse NSB. 
Overigens is ir. Emck kort na de oorlog op 5-11-1945 overleden. Dus als hij de chauffeur van de auto op de omslagfoto is geweest, en daarop misschien zelf is afgebeeld, dan is de foto vrijwel zeker tijdens de winter van 1944/45 gemaakt. Dit omdat de weinige sneeuw die in de winter van 1945/46 gevallen is, niet voor november 1945 op straat zal zijn beland, al helemaal niet in kustplaats IJmuiden.

De vraag
Samenvattend zou je kunnen zeggen dat de omslagfoto exemplarisch is voor het boek. Zowel rond het hotel als de veronderstelde eigenaar van de auto hangt een zekere N.S.B.-geur. Maar om er nou het labeltje 'goed' of 'fout' op te plakken, dat gaat wat ver. Niettemin vraag ik me af of de schrijver van het boek zich bewust is geweest van de zaken die rondom deze foto gespeeld hebben.

Update 13 juni 2025
Omdat ik ook nog nieuwsgierig ben naar het merk van de auto waarin ir. Emck reed, heb ik die vraag gesteld bij Conam, de Contactgroep Auto en Motorrijwiel Historie. Hun webmaster, Rutger Booy, was zo vriendelijk mijn vraag op hun site te plaatsen. Dus wie een idee heeft...

Noten
1) Kort voor de oorlog heette het hotel nog 'Prins Bernhard' maar dat was kennelijk niet naar de zin van de bezetter. Daarom werd het hotel al snel getooid met de naam van de eigenaar. En werd de logiesprijs verhoogd ;-)
Overigens merkwaardig dat een naam als de Oranjestraat wel de hele oorlog mocht blijven bestaan.
2) Beeldbank Noord-Hollands Archief, 1098 - Beeldcollectie gemeente Velsen, inv.nr. 6687 
3) Gemeentelijk Electrisch Bedrijf
4) Prov. Zeeuwse Courant 8-11-2002
5) Het Nationaal Archief heeft een lijst met namen gepubliceerd van mensen waarvan in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging een dossier bestaat. Let wel: het bestaan van zo'n dossier zegt niets over verwijtbaar gedrag van betrokkene.
6) Politieke Recherche Afdeling, de opvolger van de POD, de Politieke Opsporingsdienst.
7) De Procureur Fiscaal te Amsterdam was mr. N.J.G. Sikkel, één van de hoofdpersonen in dit boek.

No comments:

Post a Comment

All comments will be moderated before being published...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...