Sunday 28 July 2024

Samengestelde familienamen/combined last names in practice

For the English summary please see after the Dutch text.

Sinds 1 januari 2024 bestaat voor ouders de mogelijkheid om hun kinderen niet alleen de familienaam van één van de ouders te geven maar ook van beide ouders. Ongeveer een jaar geleden heb ik daar al eens een blog aan gewijd. Daarin heb ik aangegeven dat in de toekomst de mogelijkheden om te vernoemen alleen maar toenemen. Het wordt er daarmee niet overzichtelijker op maar het Ministerie van Justitie heeft vastgesteld dat er behoefte aan is dus ... En (mede) op basis daarvan is die nieuwe wet er gekomen.

NRC 1e zaterdag
van 2024
We zijn inmiddels een aantal maanden in het nieuwe jaar en ik ben heel benieuwd of deze nieuwe mogelijkheden al enthousiast in praktijk worden gebracht. Helaas heb ik geen inzicht in alle geboorten in Nederland. Ik moet het dus met een selectie uit mijn krant doen en dat is de NRC. Voor het gemak ga ik er maar van uit dat al die geboorten betrekking hebben op Nederlandse staatsburgers. Ik neem tenminste niet aan dat buitenlandse ingezetenen zich in dit opzicht aan de Nederlandse wet moeten houden. Ook hoort u mij niet zeggen dat de geboorte-advertenties, die, meestal elke zaterdag, in mijn krant gepubliceerd worden, representatief zijn voor alle Nederlandse geboorten. Maar de naamgeving is misschien wel een indicatie hoe jonge ouders met de nieuwe mogelijkheden omgaan.

Voor de goede orde, kinderen tooien met de naam van de moeder in plaats van met die van de vader, is al sinds 1998 mogelijk. Maar daar wordt niet merkbaar vaak gebruik van gemaakt. Dan nu de resultaten van dit zeker niet representatieve onderzoekje.

Tot en met 27 juli van dit jaar hebben er 236 geboorteadvertenties in de NRC gestaan. Niet altijd wordt in zo'n advertentie vermeld welke achternaam de boreling gaat dragen. Dat waren er in deze periode 78 ofwel 33%. Van de overigen zullen 140 babies (traditioneel) de naam van de vader dragen, het overgrote deel dus (59,3%). 9 kindertjes krijgen een samengestelde naam en wel die van de vader en de moeder (3,8%) zoals Julius hieronder.

Baby vernoemd naar zijn vader en moeder
Baby named after his father and mother
Ouders die hun kind naar de moeder en de vader vernoemen vormen een nog kleinere groep. In mijn verzameling vind ik er 3 (1,2%).
Baby vernoemd naar zijn moeder en vader
Baby named after his mother and father
Bij die drie babies zit nog één twijfelgeval. De lay out van de advertentie lijkt te suggereren dat 'Dickson' een voornaam is terwijl het ook de achternaam van de moeder is. Dus misschien bestaat deze groep maar uit 2 ouderparen die hun kind tooien met de gecombineerde namen van de moeder en de vader. En dan ga ik er voor het gemak maar vanuit dat het hier een kind met (ook) de Nederlandse nationaliteit betreft.
De 3e voornaam is gelijk aan de achternaam van de moeder
The last given name is equal to the mother's last name
Tot slot nog een iets grotere groep ouders die hun kind uitsluitend naar de moeder vernoemd hebben. Het zijn er 6 ofwel 2,5%. Deze mogelijkheid is niet nieuw en bestaat al sinds 1998.
Baby vernoemd naar de moeder
Baby named after his mother
Samenvattend kan gesteld worden dat de nieuwe mogelijkheden maar nauwelijks gebruikt worden. Zelfs wanneer je de 78 advertenties buiten beschouwing zou laten waaruit niet is op te maken welke achternamen de kleine draagt, dan nog maakt slechts 7,6% (12) gebruik van de nieuwe wet. Daarnaast zijn er nog 6 (3,8%) ouderparen die de wet van 1998 benutten. Al met al ben ik niet onder de indruk van de mate waarin de nieuwe mogelijkheden benut worden. Het lijkt in ieder geval nog niet op de door het Min. van Justitie (zie het eerdere blog over dit onderwerp) gesuggereerde 32%. Gelukkig maar, denkt de genealoog in mij.

English summary

Effective January 1, Dutch parents can name their newly born after both proud parents. Traditionally babies in The Netherlands are named after the father. Since 1998 parents can choose between the father's and mother's name. And now any combination of the two is allowed as well. In an earlier post, I explained the extended possibilities of this new law. 

According to government officials, there is a need for this modification. 32% of all respondents to a government-sponsored questionnaire reacted positively to the possibility of naming their child after both parents (rather than after one of them). 

Since the proof of the pudding is in the eating, I looked at the birth announcements published in my newspaper NRC* since the beginning of this year. The result was no surprise.

Until last Saturday a total of 236 ads were published. Ignoring 78 ads where only the babies' given name(s) were mentioned, the following emerged.

- named after the father: 140/88.6% (traditional)

- named after the father and mother: 9/5.7% (possible since 2024)

- named after the mother and father: 3/1.9% (possible since 2024)

- named after the mother: 6/3.8% (possible since 1998)

All in all less than 8% of the parents used the opportunities created by the new law. That is not very impressive, the more so because the a.m. investigation suggested a greater enthusiasm. Genealogy is one of my hobbies, so I don't feel sad about this result.

*This used to be the abbreviation of 'Nieuwe Rotterdamsche Courant'.

No comments:

Post a Comment

All comments will be moderated before being published...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...