Tuesday, 29 May 2018

Castricum - Hasselt (B)

Met een voorspelde 'code oranje' rijden we om 12 uur weg uit het dorpje achter de duinen. Onderweg geen druppel gezien maar wel blij dat de airco een onderhoudsbeurt heeft gehad. De buitentemperatuur loopt op tot boven de 30 graden. Onze eerste stop is in Kuringen, voor de familie Miebies een memorabel dorp, thans buitenwijk van Hasselt. Want hier komt Fredericus (toen nog) Muwis vandaan. Hij zou in 1795 in Den Haag in het huwelijk treden met de Amsterdamse joffer Jacoba Betger, de dochter van een VOC-soldaat. Met z'n tweetjes veroorzaakten zij zo de Nederlandse tak van de Kuringse Muwissen. Vanaf dat moment gingen die als Miebis, en later als Miebies door het leven.
De naam Muwis komt in Kuringen nog veelvuldig voor. Maar er is daar een nog memorabeler herinnering aan Fredericus en dat is de kerk waar hij in 1762 gedoopt is: de RK Kerk gewijd aan Sint Gertrudis.
St Gertrudis Kuringen (B)
St Gertrudis church in Kuringen (B) 
Nou sta ik daar niet met tranen in mijn ogen maar het blijft bijzonder wanneer je je realiseert dat je stamvader op die plaats 256 jaar terug met doopwater besprenkeld is.
De kerk is trouwens getooid met bijzonder fraaie (en moderne) gebrandschilderde ramen.

St Gertrudis stained glass window, Kuringen (B)

En de binnenkant oogt ook niet echt als een dorpskerkje.

St Gertrudis interior, Kuringen (B)

Afijn, al met al weer een dingetje op mijn to-do-lijstje kunnen afstrepen. De rest van de middag/
avond in Hasselt doorgebracht alwaar slechts een enkele drop regen is gevallen. Voor het overige was er aan nattigheid geen gebrek. Morgen door naar Contrexéville, voor de liefhebbers bekend om zijn ijzerhoudend mineraalwater. Ooit waren wij daar met de kinderen. Naar schatting (van Jeanne) was dat in 1982...

PS Misschien toch nog wat verre familie van Jeanne in Hasselt gevonden.No comments:

Post a Comment

All comments will be moderated before being published...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...