Monday 5 March 2012

Vandaag ... (4)

Vandaag zou mijn schoonmoeder, Trijntje Sibbeltje Orie-Venema, 92 jaar geworden zijn. Dat heeft ze helaas niet gehaald. Op een paar weken na, is ze 87 geworden.
Truus, want zo werd zij genoemd sinds de familie in Den Haag woonde, was de vierde dochter en het vijfde kind van Ietje Klopstra (1892-1983) en Homme Venema (1889-1965). Ze is geboren op 5 maart 1920 in het Groningse Onstwedde. Het tragische was dat voor haar geboorte al vier kinderen overleden waren en wel in 1914, 1917, 1918 en 1919. Het kind dat in 1918 overleed, ook Trijntje Sibbeltje geheten, overleed als gevolg van de 'Spaansche' ziekte/griep. Die ziekte, die als pandemie de geschiedenis is ingegaan, heeft vanaf ongeveer augustus 1918 in Oost-Groningen ongeveer 10% van de bevolking het leven gekost! 
In totaal zijn er drie kinderen geweest met de namen Trijntje Sibbeltje. Trijntje was een vernoeming naar grootmoeder van vaders kant, Trijntje Knip (ca. 1868-1936). Sibbeltje was afkomstig van haar grootmoeder van moeders kant, Sibbeldina Schokker (1864-1895).
Trijntje, ong. 3 jaar oud
Waarschijnlijk kort na de geboorte van haar jongste broertje Mattheus Rutgert op 17 februari 1922, verhuisde het gezin van Onstwedde naar de Brugkade op Stadskanaal. 
Het gezin Venema-Klopstra woonde in het eerste huis rechts.
Het staat er nog steeds, het water is inmiddels gedempt.
De vader van Trijntje werkte als metaalarbeider om de hoek bij scheepswerf Holtman aan de Hoofdkade. Het bedrijf bestaat nog en is nu een jachtwerf.
Goed een jaar voor het vertrek naar Den Haag, veroorzaakt door de slechte arbeidsomstandigheden in Oost-Groningen, werd onderstaande foto van het gezin Venema-Klopstra gemaakt.
De foto is gemaakt op 8-10-1933. V.l.n.r. Vader Homme,
 zoon Mattheus, Trijntje en  moeder Ietje. In die tijd was het
inkleuren van foto's gebruikelijk.
Rond december 1934 verhuisde men naar Den Haag, naar de Cillierstraat in de Paul Krugerbuurt. Dat moet een cultuurschok zijn geweest, van het platteland van Oost-Groningen naar een volksbuurt in Den Haag. Daar kon Homme komen werken bij zijn zwager, Henderikus Klopstra (1890-1968) die een koperslagerij had. (De familienaam Klopstra was dus zeer toepasselijk :-) Maar in ernst, namen die eindigen op -stra zijn vaak terug te voeren op aardrijkskundige namen of topografische begrippen.)
In de jaren kort voor de 2e wereldoorlog ontmoette Truus haar Henk. Onderstaande foto is genomen in hun verkeringstijd. Het is helaas geen kleurenfoto anders zou haar opvallende rode haar nog beter tot z'n recht gekomen zijn. 
Truus Venema en Henk Orie tijdens hun
verkeringstijd in een Haags park, ca. 1939.
Truus en Henk trouwden op 28-10-1942 in Den Haag en kregen twee kinderen, Jeanne nog tijdens de oorlog en Homme ruim een jaar daarna. Terwijl Henk lange tijd letterlijk dag en nacht werkte bestierde Truus het gezin en het huishouden. Haar gastvrijheid was welhaast spreekwoordelijk, iedereen kon altijd blijven eten. In die tijd was het nog niet zo gebruikelijk om uitgebreid met vakantie te gaan maar dagjes uit, dat werd wel gedaan. Op de foto hieronder staat Truus met kinderen en ouders op weg naar Madurodam.
Op weg naar het in juni 1952 geopende Madurodam.
Op de achtergrond het toenmalige en inmiddels afgebouwde 
KLM-hoofdkantoor aan de Haagse Plesmanweg.
Hoewel ik dat natuurlijk nog niet wist, maakte ik in 1958 kennis met mijn a.s. schoonmoeder. Van het begin af aan hebben we het goed met elkaar kunnen vinden. Klassieke moppen over schoonmoeders zijn aan mij niet besteed. (Wat is het voordeel van een Japanse echtgenote? Dan woont je schoonmoeder in Tokyo. Huhu, wat een humor.) Als je niet beter wist dat ze uit Groningen kwam, dan zou je haar voor een Bourgondische verslijten. Gezelligheid, zorgzaamheid, alles voor een ander over hebben, het stond allemaal hoog bij haar in het vaandel. Kortom, een vrouw die ik in mijn hart draag, nu en voor altijd!
Truus Orie-Venema 1920-2007
Alle hiervoor genoemde personen staan gerangschikt in onderstaand geneagram.

3 comments:

  1. Inderdaad een geweldig mens! Ik ben geroerd.

    ReplyDelete
  2. Ik ben ook geroerd en ik heb haar (helaas) niet eens zo lang mogen meemaken. Wat zou het fijn geweest zijn als ze mij en haar achterkleinkind Toby nog bewust had kunnen meemaken.

    Wel bijzonder dat ze haar geboortedag deelt met mijn lieve opa, die vandaag ook jarig geweest zou zijn.

    ReplyDelete
  3. Mooi stukje Pa! Die ingekleurde foto blijft ook prachtig om te zien. 1933!

    ReplyDelete

All comments will be moderated before being published...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...