Friday, 3 June 2011

Twitter


Sinds half april actief (nou ja, actief?) met het opzetten en redactie voeren van twitter-accounts voor de NGV. Het centrale account is @NGV_Genealogie, alle afdelingen zullen bekend staan onder de naam @NGV_[afdelingsafkorting] bv. @NGV_ASD. Het centrale account is actief, voor de afdelingsaccounts moeten de afdelingen nog warm gemaakt worden. Maar daarvoor is toestemming van het HB nodig en daar is nog wat koudwatervrees. Maar zo'n ontwikkeling tegenhouden, dat lukt niet meer.Heel veel archiefinstellingen, instellingen als het CBG, het Archiefforum, Bob Coret en HCC maken uitgebreid gebruik van het medium. Gelukkig heel beperkt voor, wat ik maar noem, neuzelberichtjes, maar wel om nieuws uit te wisselen, zelf nieuws te vergaren en verspreiden en anderen te volgen. En die anderen genereren ook weer nieuws en zo is de cirkel dan rond.

Ik had nog nooit gebruik gemaakt van RSS-feeds maar, na enig spitwerk, weet ik nu hoe dat moet en dat werkt uitstekend. Op deze manier houd ik nu bijna 30 blogs uit binnen- en buitenland bij. Als je elke keer al die blogs zou moeten nalopen, dan kom je helemaal nooit meer achter je pc vandaan!


Na ruim 1,5 maand hebben we 68 volgers (followers) en volgen we zelf zo'n 110 instellingen (following). In die periode heb ik zelf 116 tweets gecomponeerd. Dat is inclusief het 1-op-1 herhalen van tweets van anderen. Dat doe ik zo min mogelijk, meestal probeer ik aan zo'n retweet zelf nog wat voor NGV-geinteresseerden relevante informatie toe te voegen zoals bv. een voorkomende familienaam.


Het aantal volgers is tot stand gekomen zonder dat we daar enige reclame voor gemaakt hebben. Het geeft maar aan dat zowel individuen als bepaalde instanties belangstellen in wat de NGV te melden heeft. (De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er een substantieel aantal NGV-afdelingen bij zit maar als we e.e.a. aan bv. onze leden bekend gaan maken...)


Waarom twitteren en niet bv. tijd steken in het maken of ondersteunen van een nieuwsbrief? Er is eigenlijk maar een (1) reden en dat is de snelheid en toegankelijkheid van het medium. Maar een belangrijk zijeffect (anglicisme?) is de veronderstelling dat je er die generaties mee benadert die nu nog niet of pas heel recent in genealogie geinteresseerd raken. De oudere jongeren dus. En je benadert ze niet alleen, ze kunnen ook nog terugpraten!


Afijn, twitteren bestaat nu ruim 5 jaar, is vanuit San Francisco de wereld over gegaan en het groeit nog elke dag!


De NGV-account vind je op: twitter.com/ngv_genealogie. Volgen staat vrij!


PS Geheel toevallig is deze post gedateerd exact 3 jaar nadat het eerste bericht op deze blog verscheen over ons -toenmalige- huis in De Zon.

No comments:

Post a Comment

All comments will be moderated before being published...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...