Bij het opmaken van akten van de Burgerlijke Stand gaat wel eens wat mis. Ik ken een geval waarin de moeder Schultze heet maar de naam van haar kind als Schulze in de overheidsadministratie terecht komt. Zo'n fout is goed te verklaren wanneer je je realiseert dat informatie vroeger veelal mondeling werd overgedragen. Dus het hangt er maar vanaf hoe duidelijk de spreker articuleert en hoe goed de ontvanger van de boodschap luistert (of misschien wel wat dovig is). Maar in dit geval is dat allemaal niet zo duidelijk. Wat is er aan de hand?
Op 12 januari 1880 overlijdt in Rotterdam de 59-jarige Nicolaas Philip Francis Orie. Hij is de weduwnaar van Petronella Hendrina Sleuter.
Dus daarom maar op zoek naar de geboorteakte van zijn zoon, daar moet dan sprake zijn van een andere moeder.
Nicolaas Philip Francis Orie wordt op 25 maart 1814 in Den Bosch geboren. Maar van een andere moeder is geen sprake. In deze geboorteakte heet de moeder Hermina van den Boom, gelijk aan de naam genoemd in de akte van ondertrouw van de ouders van de boreling. De namen van de moeders komen dus niet overeen. En als hij dezelfde persoon is die op 12 januari 1880 in Rotterdam overlijdt, dan is hij bij overlijden 65 jaar oud, en niet 59 jaar zoals in de overlijdensakte vermeld.
Is er dan sprake van een andere Nicolaas Philip Francis Orie? Maar die is niet te vinden dus is het dan toch dezelfde persoon?
In de akte van overlijden staat dat de overleden Nicolaas Philip Francis Orie weduwnaar is van Petronella Hendrina Sleuter. Dan moet er dus ook een huwelijksakte met die namen zijn.
En die is er. Het huwelijk wordt voltrokken in Amsterdam op 20 mei 1835. De bij het huwelijk aanwezig zijnde moeder wordt vermeld als Hermina van den Boom. Er is dus geen twijfel meer dat de moeder van de overleden Nicolaas Philip Francis Orie Hermina van den Boom heet en niet Wilhelmina van der Stam. Dus de overlijdensakte klopt van geen kant. De leeftijd van de overledene klopt niet en de voor- en achternaam van zijn moeder al evenmin. Maar die achternamen, Van den Boom en Van der Stam, die doen toch wel erg aan een boomstam denken.
De twee aangevers van het overlijden van Nicolaas Philip Francis zijn beiden 'bedienaar'. Ook aan hun namen te oordelen zijn deze geestelijken geen familie. Zij zullen dus de informatie over de overledene van familieleden gehoord hebben. Of zij vervolgens bedacht hebben dat het veranderen van de achternaam van de moeder van de overledene wel een goede grap zou zijn of dat het een bonafide misverstand is geweest, we zullen het nooit weten. Maar de overlijdensakte van Nicolaas Philip Francis Orie is in ieder geval op een aantal punten niet juist!