Sterven in bed mag dan doodgewoon zijn, dat geldt niet voor iedereen. Het gaat in ieder geval niet op voor de drie mannen in dit verhaal, een verhaal dat begint in het westen van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Maar laat ik eerst de personen om wie het hier gaat voorstellen. In alfabetische volgorde komen we tegen Johannes Marinus Dronkers (46), Jan Bruno de Langen (21) en John Alphonsus Mulder (26). Ik laat het verleden van deze mannen maar even voor wat het is omdat dit verhaal over hun toekomst gaat, of liever over hun laatste dag in dit aardse tranendal. Maar een paar personalia kan ik wel noemen.
Dronkers werd geboren in Nigtevegt (Utr.) op 6 April, 1896. Zijn vrouw was de in 1926 33 jaar oude Elise Antoinette Eleonora Seignette. Ze trouwden in Velsen (NH) op 10 juni in dat jaar. Voor zover ik weet hadden ze geen kinderen. Na een tijdje verhuisden ze naar Oegstgeest en in 1932 naar Den Haag. Hun laatste adres daar was in de Valeriusstraat 55.
De Langen en ik hebben een paar dingen gemeen. We zijn beiden in Den Haag geboren terwijl zijn grootouders mijn overgrootouders zijn. Ik ben dus zijn achterneef. Jan Bruno is geboren op 21 april 1921. Wij hebben samen zo'n 50 jaar op deze aardkloot doorgebracht zonder elkaar ooit te ontmoeten. Maar hij heeft tijdens de oorlog onze Koningin Wilhelmina ontmoet! Dat dan weer wel. Hij werd onderscheiden met het Bronzen Kruis omdat hij uit bezet Nederland wist te ontsnappen. In augustus 1944 kwam hij aan wal in Normandië als lid van de Prinses Irenebrigade en was hij betrokken bij de bevrijding van Nederland. Ondanks zijn waarschijnlijk heldhaftig gedrag bleef hij de rest van zijn leven vrijgezel.
Mulder's werkgever in 1939. De naam van de hoofdredacteur in 1934 is ook Mulder maar van een familierelatie is niets bekend. |
Ze waren niet de enigen die dat probeerden. Alles bijelkaar bereikten zo'n 1700 personen, waarvan 50 vrouwen, tijdens de oorlog de overkant van de Noordzee. Anderen reisden via Frankrijk en Spanje en ook nog via andere routes. Zij staan bekend onder de verzamelnaam Engelandvaarders.
De mannen hadden de beschikking over een motorbootje dat in de haven van Hellevoetsluis lag. Eigenlijk had ik geen idee waarom ze van daaruit wilden vertrekken. De enige reden die ik kon bedenken was dat de Duitsers daar wat minder aanwezig waren dan elders. Maar of dat opwoog tegen het nadeel van drie mannen, die herhaaldelijk het risico moesten nemen om daar naar toe te reizen om voorbereidingen te treffen... Maar er zijn ook verhalen dat de Duitsers redenen hadden om ze weinig in de weg te leggen. Mogelijk ging die passiviteit nog wel verder.
De drie verlieten Hellevoetsluis op 16 mei 1942 op weg naar Harwich, 125 mijl naar het westen. Twee dagen later werden ze opgemerkt door een trawler van de Britse Marine, HMT Corena.
HMT Corena Bron: www.harwichanddovercourt.co.uk |
Update 9 december 2016: Na lezing van het hierna genoemde boek Rough Justice, moet ik tot de conclusie komen dat de rol van de Nederlandse Geheime Dienst niet zo groot is geweest als hierboven geschetst. Ook is er in deze zaak nauwelijks enige betrokkenheid geweest van kolonel Oreste Pinto. De ontmaskering van Dronkers, zo daar al sprake van is, komt zo goed als zeker op het conto van de Britse Geheime Dienst MI5.
Schaalmodel van de galg in de Wandsworth gevangenis. Onder het luik zit een gat van ruim 2 mtr. Bron: www.capitalpunishmentuk.org |
The Sun, Sydney, Jan. 2,1943 |
De Telegraaf, 21 mei 1993 |
Algemeen Handelsblad, 10 augustus 1964 |
Het is toch op z'n zachtst gezegd merkwaardig dat drie mannen, die in de oorlog gezamenlijk uit het bezette Nederland ontsnapten om elders een nieuw leven op te bouwen, alle drie op een zo geweldadige manier om het leven zijn gekomen. Het mag dan spectaculair zijn, laat mij dan maar doodgewoon sterven in bed...
Epiloog
Op 5 september van het vorig jaar kreeg ik een mailtje van ene David Tremain. Hij had op dit blog een post gevonden over mijn achterneef Jan Bruno de Langen. Zijn belangstelling voor hem werd gewekt omdat hij doende was een boek te schrijven over de veronderstelde spion Dronkers. Hij wilde graag weten of ik nog informatie over mijn achterneef had. Enfin, in de loop van het afgelopen jaar heb ik David geholpen om hier en daar wat vragen over "Nederlandse zaken" op te helderen, ook op het gebied van de genealogie. Het boek is inmiddels gepubliceerd en David schrijft uitgebreid over de drie Nederlanders die in mei 1942 de haven van Hellevoetsluis verlaten hebben. Hij heeft uitgebreid gebruik gemaakt van sinds kort openbare dossiers uit de Britse National Archives en daar een intrigerend boek over geschreven. Op de binnenflap stelt hij de vraag of Dronkers nu echt schuldig was of dat hij door de Britse autoriteiten tot voorbeeld is gemaakt in het door de oorlog verscheurde Groot Brittanië. MI5, de Britse geheime dienst, maakte er in die dagen een gewoonte van om gearresteerde Duitse spionnen te overtuigen om terug te gaan naar bezet gebied om daar voor de Britten te spioneren. Waarom is dat niet gebeurd in dit geval, zo vraagt David zich af. Kortom, een zeker ook voor Nederlandse lezers een bijzonder interessant boek.
Foto van Jan Bruno de Langen uit Rough Justice |
PS
In het bijzonder Haagse lezers hebben misschien nog ergens het vage idee dat er in augustus 1964 nog iets memorabels in Den Haag is gebeurd. En dat klopt! Op zaterdag 8 augustus was het roemruchte concert van de Rolling Stones in het Kurhaus in Scheveningen. Het publiek werd daar zo opgewonden van dat ze de zaal haast letterlijk hebben afgebroken en de politie het concert heeft moeten stoppen waarna ontruiming volgde. Op de krantenpagina hieronder is te zien dat John Mulder zij aan zij wordt genoemd met de Rolling Stones.
Uit: Algemeen Handelsblad, 10 augustus 1964 |
Beste schrijver van dit artikel,
ReplyDeleteMijn naam is Afra de Wit, en ik probeer zoveel mogelijk de geschiedenis van de fam. Seignette te achterhalen. Het is belangrijk dat de feiten kloppen met de verhalen. Daarom de volgende vragen:
1. Heeft u een kopie van een geboorte akte van Elise Antoinette Eleonora Seignette?
2. En een trouwakte?
Volgens u is ze getrouwd op 10 juni 1926, zij was toen 17 en haar man Jan Dronkers 30 jaar. Zij had wèl toestemming van haar ouders nodig! Heeft u daar ook bewijs van?
Benieuwd naar uw reactie!
Vr. Gr. Afra
Beste Afra,
DeleteJe zegt dat Elise 17 jaar was toen ze trouwde maar dat is niet juist. Ze is geboren in Den Helder op 16-1-1893 en was tijdens haar huwelijk dus 33 jaar oud.
Ik zie nu dat in mijn blog staat dat zij in 1942 33 jaar oud was (en dus 17 tijdens haar trouwen). Maar dat is een fout die ik zal corrigeren. 1942 moet zijn 1926!
Bijgaand haar geboorte- en huwelijksakte. Die kan je overigens eenvoudig vinden op https://www.wiewaswie.nl/nl/zoeken/.
Mvg,
Peter (via e-mail)