Thursday 30 June 2011

Frankrijk (14)

30 juni Vannes-Granville

Bij het wegrijden uit Vannes een onopvallend papiertje onder de ruitenwisser ontdekt. Toch maar even er onder uit gehaald en ja hoor, een parkeerboete van 11 euro (kennen wij dat tarief nog?). Het vreemde is dat we nergens geparkeerd hebben anders dan op het terrein van het Golfe hotel en in de parkeergarage van Vannes. Nog vreemder is dat er geen tijdstip van de overtreding op staat noch het kenteken van onze auto. Het zal me benieuwen of en wat ik daarvan hoor. Het zou toch wel triest zijn indien men zou pogen een Franse boete van 11 euro in Nederland te innen. Het zou wel verklaren waarom de EU een wat dure organisatie is... Edoch, na aankomst in Granville het vodje nog maar eens bestudeerd. Het blijkt een bekeuring voor een Franse Mercedes te zijn. De eigenaar zal de bekeuring wel uit frustratie onder onze ruitenwissers hebben gedaan. Of het was een humorist, maar met het verscheiden van Fernandel en Monsieur Hulot zijn die bij mijn weten in Frankrijk uitgestorven.

De weg naar Granville in Normandië voerde over flink wat autowegkilometers. Dat zijn meestal niet de meest interessante, zo ook deze. Maar Granville zelf heeft een hoop goedgemaakt. Leuk stadje met een 17e eeuws op zee uitziend fort. Het zal hier wel net zo'n piratennest geweest zijn als St. Malo. Hieronder het uitzicht over Granville vanaf het hooggelegen fort en daarboven het strand bij laag water.













Al de hele vakantie mogen schoenen- en kledingwinkels zich in de aandacht van Jeanne verheugen. Opruimings-affiches en onwaarschijn-lijk hoge kor-tingspercentages hebben kennelijk een enorme aantrekkingskracht op dames die, naar eigen zeggen, echt niet weten wat ze aan moeten trekken. Daarom mocht onderstaande winkel in Granville op de sympathie van Jeanne rekenen.

Wednesday 29 June 2011

Frankrijk (13)

29 juni Les Sables d'Olonne - Vannes

Vanmorgen een zonnige maar koele (18gr.) reis gehad naar Vannes in Bretagne. In vele dorpjes in de Vendee, worden zichtbare voor-bereidingen getroffen om de op 2 juli langs sjezende Tourkaravaan een waardig welkom te bereiden. Ook de imposante brug over de Loire bij St. Nazaire genomen.
Vannes, daar was het plots 25gr., heeft een fraai historisch centrum dat nog nauwelijks door de buitenlandse toerist is ontdekt. Duitsers, Engelsen en/of Hollanders zijn er (nu) nauwelijks te bekennen. Ook hier een goed ontwikkelde port de plaisance want de populaire Golf van Morbihan (en de rest van de Atlantische Oceaan) ligt voor de deur. Jeanne heeft van de uitverkoopgelegenheid gebruik gemaakt om haar verzameling schoentjes aan te vullen. Ondanks herhaalde pogingen, bleken er van mijn favoriete (Franse) merk schoenen, geen muiltjes in mijn maatje voor handen te zijn.


Vannes centre ville

Gisteravond in Les Sables bij het scheiden der markt nog net een vlag van de Vendee weten te scoren. Dan hebben de ouwetjes in bejaardencentrum De Boogaert te Castricum binnenkort ook weer iets om over te praten.


Morgen richting Normandië, op speciaal verzoek van Jeanne slaan we St. Malo over. Zeker bang voor herkenning (wij waren al vele malen in dit piratennest thans intra muros genaamd).

Tuesday 28 June 2011

Frankrijk (12)

28 juni l'Amelie-sur-Mer - Les Sables d'Olonne

Na gisteren tijdens het diner nog op een buitje getrakteerd te zijn, was het vandaag wel grijs maar droog en rond de 20gr. Kort na vertrek hebben we de zeemansbenen kunnen testen tijdens het oversteken van het estuarium van de Gironde. De zuivere vaartijd is toch gauw 20-25 minuten en voor 29 euro zet het openbaar vervoer ons met auto en al over. Voor Jara onderstaande foto van één van de twee veren. Een jaar of zes geleden waren deze veren ook al in de vaart. Wij voeren deze keer op de L'Estuaire, de ander is de Gironde.


Op de foto rechts (ja, wie staat er weer vooraan) de RAV die het
op z'n maidentrip goed doet.





















Omdat we al een jaar of vier al niet meer in Les Sables d'Olonne geweest zijn, zijn de ontwikkelingen in de haven goed zichtbaar. Het is veel meer een jachthaven geworden. In vroeger dagen was de beroepsvisserij veel meer aanwezig maar omdat Les Sables de start- en finishplaats is van de Vendée Globe, een rond-de-wereld solozeilwedstrijd, moest het imago natuurlijk wat opgepoetst worden. In 2012 is de volgende editie, dan is er waarschijnlijk helemaal geen hotelkamer meer te krijgen. Wij stootten nu al twee keer de reeds verbrande neus, waarschijnlijk omdat de Tour de France hier komend weekend in de buurt start (zie onderste foto).

Men heeft Jeanne gevraagd voor een optreden als rondemiss van Carrefour.

Monday 27 June 2011

Frankrijk (11)

27 juni Mimizan-Plage - l'Amelie-sur-Mer

Een aangename reis in een aircocar doorgebracht en nu gearriveerd hotel Des Pins in het iets ten zuiden van Soulac-sur-Mer gelegen l'Amelie. De temperatuur is hier bijna 10gr. lager dan in Mimizan ook aan Zee. Niettemin hangen er boven zee een paar onweersbuien, incl. donder en bliksem, maar daar heb je boven land geen centje last van. Voor het overige is er over l'Amelie weinig te melden. Morgen met de bac (veerboot) de Gironde oversteken van Pointe de Grave naar Royan.


Sunday 26 June 2011

Frankrijk (10)

26 juni Mimizan-Plage

Om te zeggen dat het vandaag warm is, is het understatement van het jaar, het is HEET! Het is rond de 40 graden, met 38gr. op bijgaande afbeelding (op het bord rechtsboven).



Niettemin een enigszins verkoelende wandeling langs het strand gemaakt maar als je dan terugkomt, en je moet door het mulle, bloedhete zand naar boven sjouwen, dan krijg je wel visioenen van flesjes koude Perrier. En die hebben we ons dan ook laten smaken.



De rest van de middag maar op onze koele hotelkamer verbleven en het geheim van de onbekende vis opgelost. Die oplossing werd aangedragen door een Franse sportvisser, die we vanochtend op het strand tegenkwamen. Na hem de foto van de vis getoond te hebben, kwam hij tot de slotsom dat het een merlu was. In goed Hollands heet dat een heek. Hieronder onze vangst en een gegooglede afbeelding daaronder. Denk dat die Fransman er niet zo ver naast zit.















Vanavond liepen we de eigenaar van ons hotel Bellevue tegen het lijf die ons toevertrouwde een nieuw gerechtje aan de man te willen brengen. Het hotel heeft geen restaurant maar hij wilde wel iets kunnen serveren, zo rond borreltijd. En of wij dat wilden uitproberen. Mais oui, biensur natuurlijk.
Zoals de hoteleigenaar, komt ook dit planchet uit de Gers. Alle ingrediënten komen van de eend. Onder het genot van een rose Gersoise (?), hebben we het ons goed laten smaken.

Saturday 25 June 2011

Frankrijk (9)

25 juni Mimizan-Plage

We hebben vanochtend nog geen thermometer gezien waarop we de aangekondigde 31gr. hebben kunnen verifiëren, maar warm is het wel. Daarom vol goede moed naar het strand getogen waar het toch wat prettiger toeven is. Ons hotel Bellevue (dat moet je met een korrel zand nemen), ligt maar een paar honderd meter van het strand af, dus dat is lopend prima te doen.
Tijdens onze strandwandeling, waarvan we om 12.30 uur weer terug waren, onderstaande vis aangetroffen. Een fraai exemplaar, let vooral op de tandjes. Volgens Jeanne is dit een makreel. Waar de goudbruine strepen dan gebleven zijn, is mij niet duidelijk. Voor de juiste naam houden we ons aanbevolen.


Vanavond om 6 uur was het hier nog 28gr. dus eerder op de dag zal het niet ver van de 31gr. af zijn geweest. Vanmiddag onze tent maar weer eens uit de mottenballen gehaald. Kleine roe
stvlekjes hier en daar. Maar dat krijg je wanneer je je spullen in een berging van MO opslaat. (Misschien in andere bergingen ook wel, maar die hebben wij niet.) Op het strand was het zeer wel uit te houden, ook de vlieger heeft de eerdere testvlucht goed doorstaan.

Er zijn hier restaurants met prima salades, dus daar zullen we ons vanavond maar eens op storten.
Op weeronline.nl voorspellen ze voor morgen 35gr.; gelukkig gaan in Nederland de temperaturen morgen ook wat omhoog zodat alle bleekneusjes ook een kleurtje kunnen scoren.
Vanavond om 21.45 uur blijkt de temperatuur hier weer opgelopen naar 31gr. The Mimizan nite life is about to begin!!



Friday 24 June 2011

Frankrijk (8)


24 juni Vieux Boucau - Mimizan Plage

Vanwege het WK (?) petanque, vandaag verkast naar het 60 km verderop gelegen Mimizan-Plage. De cultuur hier bestaat voornamelijk uit soevenirshops, restaurantjes en weer soevenirshops. Maar dat wisten we, dus daarover klagen we niet.
De weersvooruitzichten voor komend weekend zijn tropisch, voor a.s. maandag staat zelfs 38gr gepland! Dan kan je beter in een aircoauto zitten en dat doen we dan ook. Maar tot die tijd behelpen wij ons met allerhande aangename dingen.

Zo stil is het niet overal...

... want men verwelkomt gasten uit de hele wereld...


... waaronder deze.

Thursday 23 June 2011

Frankrijk (7)

23 juni Vieux Boucau

In de weersvoorspellingen van vandaag figureerde het woord 'bewolkt' zeer prominent. En voor wat de ochtend betreft klopte dat ook aardig. Wel prettige temperaturen, 20-21 graden. In de middag brak de bewolking en kwam de zon door. Wij naar het strand, o.a. om onze favoriete sport, nou ja, sport..., te beoefenen: vliegeren. We hebben die vlieger ooit tijdens een vliegerfestival in Cayeux s/Mer gekocht en sindsdien behoort ie tot de standard issue. Met 200-300 meter lijn er bij, brengen we de lokale luchtvaart geregeld in gevaar.


Zeker tijdens de vakantie is de tekst op de plastic zak van toepassing. Jeanne stond er toevallig zo naast.

Gisteravond ontmoetten we nog een stel steltlopers hier uit de streek, Les Landes. Dacht dat deze gewoonte alleen nog in de Camarque in ere werd gehouden maar ook hier dus. Nou doen ze hier wel meer dingen waar wij nog geen weet van hadden. Zo is er vanavond een Course Landaise. Dat klinkt wel erg vrolijk maar niet voor de betrokken stier! Want inderdaad, ze doen hier aan stierenvechten. Wij niet, dus we gaan zo maar een lekker visje eten, aan de overkant. Dat was, zoals al eerder gemeld, vorig jaar ons hotel en inmiddels weer open.
Nou ik er over nadenk, zijn we eigenlijk niet veel beter dan de stierenliefhebbers. Aan het eind van de avond zullen zowel de stier als de vissen niet meer onder ons zijn...


Wednesday 22 June 2011

Frankrijk (6)

22 juni Vieux Boucau

Het weer is vandaag wat aan de grijze kant maar dat heeft als voordeel dat al die ouwetjes niet zo opvallen. De temperatuur is niettemin aangenaam, dus straks gaan we toch even aan het strand kijken.
Door genoemde omstandigheden wel de gelegenheid gehad om uit te vlooien hoe ik mijn foto's van de i-phone in de pc moest krijgen. En nu dat gelukt is toch nog maar een paar foto's van gisteren.
Eerst die van het Fete de Musique. Onder ruime belangstelling van de inwoners werden er door een koortje goed van de keelriem gesneden bejaarde dames, liedjes ten gehore gebracht van het genre dat Patrick Bruel op zijn dvd Entre deux guerres zoveel succes heeft gebracht. De veelal stramme toehoorders kregen de voetjes nauwelijks van de grond maar gedanst werd er wel degelijk! Kortom, ook zonder tv kan je best een gezellige avond hebben.



En het is frappant, maar tijdens mijn vakanties in Frankrijk kom ik altijd bekenden tegen.

Tuesday 21 June 2011

Frankrijk (5)

21 juni Fleurance-Vieux Boucau-les-Bains

Na (wederom) een Frans (pain) ontbijt met Hollandse (eitje) inslag, afscheid genomen van Trudy en Ab. Het was weer bijzonder gezellig! Ja, ja, hoor ik de lezer denken, maar wat is er zo gezellig aan een stelletje ouwelui bij elkaar? Nou, dat is rap uitgelegd jongelui, dat zijn al die gesprekken met diepgang. Ik noem maar wat willekeurige onderwerpen. De huizenmarkt in de Gers, neuro linguistisch programmeren, de schoolprestaties van onze kleinkinderen, Franse chirurgie en hoe een Utrechtse arts dat (wat? gaat je niks aan) oplost, waar ligt Parijs als je midden in de nacht uit Tenerife komt vliegen en kan je dan Londen zien, de KLM-tariefstructuur ex Toulouse, kan je in een cockpit zitten zonder dat je vrouw dat merkt enz. etc. Afijn, na al deze intellectuele hoogstandjes zijn we blij dat we ons weer met aardse zaken kunnen bezig houden zoals daar zijn, gaan we via Auch of toch maar via Vic-Ferenzac en stoppen we in Dax of rossen we door.
We zijn dus doorgerost naar Vieux Boucau alwaar we moesten constateren dat het hotel van onze keuze op lundi en mardi gesloten is. Je verzint het niet maar in Frankrijk kan dat, ook al staat het hoogseizoen vlak voor de deur. Dus daarom maar naar de concurrent aan de overkant gegaan, hotel Cote d'Argent. Inmiddels uitgevonden dat ze daar een puike lunch serveren dus iedereen weer tevreden.
Vanaf vanavond 09.00 uur is er Fete de Musique alhier, dus er wordt druk gedanst op straat.
We blijven tot a.s. vrijdag in V.B. want daarna is er geen hotelkamer meer beschikbaar omdat hier de kampioenschappen petanque worden gehouden. Da's qua populariteit net zo'n sport als korfbal, maar dan voor Baskische mannen. En die slapen allemaal in onze hotelkamers.
Maar we laten ons niet klein krijgen, dan krassen we gewoon op naar het volgende village.

Monday 20 June 2011

Frankrijk (4)


19 juni Lodeve-Fleurance

Bij vertrek uit Lodeve voor het eerst geconfronteerd met wat een TomTom je kan aandoen wanneer je aangeeft via de kortste route te willen reizen. Op een bepaald moment werden we een weggetje op gestuurd dat een berg op leidde. Da's niet erg, wel dat het weggetje steeds smaller werd en de ravijnen, zo noemt Jeanne een wat fors uitgevallen greppel, steeds dieper. Daarna had de weg nauwelijks de breedte van een auto en was ook nog eens onverhard. Dus toen maar gedraaid op het erf van een verbaasd kijkende dame en de weg terug aanvaard.



Maar voor het overige een prima reis gehad vnl. via de D999, eerst naar Albi (zie foto met kathedraal, de grootste ter wereld, zegt men) en vervolgens via Montauban naar Trudy en Ab in Fleurance. Daar zijn we al eerder geweest maar elke keer weer is het daar zo schitterend! Het huis staat trouwens te koop, dus als er geinteresseerden zijn, een stukje is zichtbaar op de 2e foto. Alle aanvragen graag via mij :-).

Saturday 18 June 2011

Frankrijk (3)


18 juni Cavaillon-Lodeve

De dag begon grijs maar is inmiddels veranderd in een mooie zonnige maar wel winderige dag (25gr). En met die wind er bij is het prima uit te houden. Vanuit Cavaillon door de Camarque langs de Golfe du Lion naar Montpellier gereden. Daar weten ze met wegen verbouwen ook wel raad! Onze (nou ja, hij is van Ruud) TomTom raakte er bij tijd en wijle zeer confuus van. Rij je net met 110 over een nieuwe route national, zegt ze plots: over 50 meter rechtsaf. Omdat we niet ook in de slip wilden raken, dat maar niet gedaan. Daarna in NW-richting, naar Lodeve. Deze keer een prima kamer in htl De la Paix op de
1e etage met uitzicht op de rivier de Lergue (wie kent 'm niet), bekend om z'n heldere water. (Gisteren ook een prima kamer in Cavaillon maar dat was op de 3e en geen lift. Pffft!!)


Pandje in Lodeve

Morgen naar onze vrienden in Fleurance over de D999, de langste D-weg die ik ken. Nooit nagemeten maar 100 km redt ie wel. Als ik me goed herinner, gaat ie ook onder de befaamde brug bij Millau door. Of we in Fleurance wi-fi hebben, weet ik niet dus misschien vanaf dinsdagavond weer nieuws. Dan zijn we D.V. in Vieux-Boucau.

Friday 17 June 2011

Frankrijk (2)

17 juni Le Puy-en-Velay -Cavaillon

Ondanks vrolijke voorspellingen toch behoorlijk grijs in Le Puy. Tijdens een schitterende rit (prachtig landschap) door de Auvergne daalde de temperatuur to 13 gr, met de wolken als lauwerkransen om de bergtoppen. Maar in de Ardeche ging het al een stuk beter. Veel kringelpaadjes met s-bochten, hielden het tempo flink laag. Zo laag zelfs dat we bestemming Nyons hebben geschrapt en in een keer door zijn gegaan naar l'Isle-sur-la-Sorgue. De temperatuur stond inmiddels op 25 gr. Daar aangekomen blijkt er, naast de zondagse antiekmarkt, ook de jaarlijkse 'vide grenier' (=brocante) te zijn. Da's niet erg maar dan zijn wel alle hotels tjokvol. Daarom maar doorgereden naar Cavaillon, 11 km verderop. In hotel Toppin waren we welkom. C. is een heel plezant plaatsje met een rijk terrasleven.
Niet onvermeld mag blijven dat we onderweg nog wel Privas hebben aangedaan. En voor Caroline melden we nog maar even dat het ons bekende tentje in het centrum waarschijnlijk van eigenaar is veranderd. Haar bekende gezicht was nergens meer te bekennen. Anders hadden we daar vast een kopje koffie genuttigd om te bekomen van de schrik.
Vlak voor Privas meende een jeugdig persoon nl. uit tegengestelde richting met zijn auto uit de bocht te moeten vliegen en vlak voor ons, op onze weghelft dus, tot stilstand te moeten komen met zijn achterkant tegen een vangrail. Het was goed dat die er was, anders had zuster Jeanne nog EHBO-diensten moeten verrichten...
Afijn, later op de dag hebben we de schrik met een paar roseetjes weer weggespoeld.
Dat was het weer voor heden.

Thursday 16 June 2011

Frankrijk (1)

16 juni Vichy- Le Puy-en-Velay
De weersvoorspellingen voor vandaag zijn niet veel soeps en ze kloppen! Met bakken komt het naar beneden. In dit toch wat heuvel-/bergachtig gebied, vol met dode vulkanen, blijven de buien lekker hangen. De temperatuur daalt dan naar zo'n 14/15 graden. Onderweg nog langs de Stoel van God (la Chaise Dieu) gekomen. Nog nooit zo'n klein dorpje met zo'n grote kerk/kathedraal gezien. (Nu ook niet want we waren hier eerder.) Rond een uur of 13.00 in Le Puy-en-Velay. Daar zijn we jaren geleden ook al eens geweest, ze hebben er een alle-Jezus groot beeld boven op een berg staan. De foto's volgen nog. Omdat het toch nog droog is geworden en omdat het een leuk stadje is, hebben we maar besloten hier te blijven in hotel Le Bilboquet. Ik heb nog niet durven vragen wat die naam betekent.
Morgen waarschijnlijk richting Nyons, in ieder geval steken we de Rhone over.
Vanmorgen via Twitter van het NGV-hoofdbestuur vernomen dat we met dit medium doorgaan! Er was enige koudwatervrees maar dat heeft men gelukkig overwonnen. Er is dus weer werk op de plank na thuiskomst: alle 28 afdelingen moeten nu warm worden gemaakt! Het zal me benieuwen...
PS Gisteren gehoord dat Jeffrey geslaagd is en dat ie nu in de voetsporen van Oom Rob gaat treden!

15 juni Langres-Vichy
Vandaag een probleemloze reis in stralend weer (26gr) via Autun. Daar tijdens de lunch weer genoten van de Franse gewoonte dat je altijd overal moet betalen voor het parkeren behalve tijdens de lunch (12-14h). Want de bonnenschrijvers moeten per slot van rekening ook lunchen. Vandaar naar Vichy, de hoofdstad van het water en de Franse landverraders (Petain). Lekker gewandeld aldaar en ruim geterrasseerd. Het hotel (du Midland) is prima en de wi-fi alweer voor noppes. En zo hoort het ook.
We hebben deze keer zo'n douche waar het water van alle kanten op je af komt (maar hij is niet lek). We gaan dus de hele nacht douchen.
Morgen in de richting van de Drome.

14 juni Maastricht-Langres>
Na vanochtend eerst nog zonder succes in Maastricht gekeken te hebben of ze mijn favoriete schoenmerk in mijn favoriete maat hebben, via Luik en Luxemburg (Euro 95 a E 1,40) langs Metz/Nancy de A31 verder af en gestopt in Langres.
Het weer is zeer redelijk, wel wat bewolkt maar 23/24 graden dus zeer wel te doen.
Voorlopig hopen we nu niet meer op de autoroute te komen en gaan we vakantie houden op D-wegen, daar zie je het Franse land pas echt.
Ook in dit hotel (de l'Europe) Wi-Fi en geheel gratis en voor niets.
We gaan nu dineren dus tijd om dit mailtje te versturen.


13 juni Castricum-Maastricht
Er valt nog niet veel te melden, om 12.30 weg uit Castricum en om 15.00 uur in htl Bastion in Maastricht met, inderdaad Ruud, die parkeergarage om de hoek. Onderweg een paar spetters en in MST een buitje, wel 22gr.!. Ruim geterrasseerd en lekker dinertje in rest. d'Artagnan.
Morgen via Luik, met onderweg in de verte Kuringen, de stamplaats van de Hollandse Miebiesen, via Luxemburg richting Nancy.

Tuesday 7 June 2011

Nutteloze lijstenmaker

Af en toe is het wel eens goed het eigen gedrag te beschouwen, enige afstand tot je zelf te nemen en je de vraag te stellen wat je dan ziet. Zonder hier nu over te gaan tot bespreking van allerlei gedrag dat voor de lezers van deze teksten te schokkend zou zijn, wil ik hier één facet wel wat nader belichten. Ik moet bekennen dat ik een lijstenmaker ben. Niet zo eentje die met een verstekzaag een kadertje voor een schilderij o.i.d. in elkaar zet maar van het soort dat allerlei, veelal nutteloze gegevens op een rijtje zet en dat dan ook nog gedurende langere tijd volhoudt.

Een voorbeeld? Wij zijn sinds 17 november 2006 Nespresso-drinkers. T/m 6 april j.l. hebben wij (plus onze gasten) 12.200 cupjes gedronken. Dat zijn er gemiddeld zo rond de 7,5 per dag. Wat moet ik nou met deze informatie? Het antwoord is simpel, helemaal niets! Volslagen nutteloze wetenschap. Voor mij althans. Mijnheer Nespresso vindt het misschien wel leuke marketinggegevens, ik doe er helemaal niets mee.

Nog een voorbeeld? Ik houd in ons nieuwe huis weer maandelijks het energieverbruik bij. Kwh stroom en m3 gas (en water). En daar maak ik dan een grafiekje van. Leuk om te zien maar ik doe er verder weinig mee. Ik brand er geen lamp minder om. Eens per jaar of zo kijk ik wel of ik niet eens naar een andere leverancier moet overstappen. Maar dat kan je ook doen aan de hand van de gegevens op je energierekening. Dus echt nodig is het niet.


Zo heb ik nog ergens een documentje met bijzondere woorden. En wat bijzonder is, dat bepaal ik vervolgens zelf. Voorbeeld: woorden met steeds om en om dezelfde letter. Het record staat op vijf é's: Meievenementen. Nog eentje. Woorden met een ononderbroken reeks van twee steeds dezelfde letters: voorraaddoos. Of een woord waarin alle klinkers achter elkaar voorkomen: sproeiauto. Er is wel een voorwaarde, het mogen geen 'gemaakte' woorden zijn, ze moeten in het wild aangetroffen worden.

Het nut van deze verzameling is evident, dat is er niet. En zo zijn er nog wel een paar lijstjes in mijn verzameling. Waar komt die onbewingbare lust tot noteren nou toch vandaan? Is het de statisticus in mij? Of de klerk die zo nodig alles moet opschrijven? Of een beter-mee-verlegen-dan-om-verlegen-syndroom? U zegt het maar. Voorlopig heb ik het weer van me af geschreven.

Sunday 5 June 2011

Sold! (2)

Ter beantwoording van de vraag waarom het eerste deel van dit onderwerp 'Sold' in het Engels is gesteld, dat had een commerciële reden.
In Amstelveen en Buitenveldert woont/woonde een omvangrijke Japanse gemeenschap, zo'n 3000 mensen, allemaal z.g. expats. Doorgaans zijn dat redelijk kapitaalkrachtige mensen, maar het spreken/lezen van Nederlands, behoort niet tot hun favoriete bezigheden. Ze zijn weliswaar meer ge-interesseerd in huurwoningen maar je hebt er natuurlijk maar eentje nodig die wegens een langer verblijf, wel wil kopen.
Daarom hebben we een advertentie geplaatst op een site die veel door Japanners bekeken werd (zie afbeelding). Voor de liefhebbers www.baibainet.com. Feit is dat ons huis ook daadwerkelijk aan een Japans echtpaar verkocht is geweest. Tot en met het tekenen van de akte bij de notaris aan toe! Helaas moesten zij in de afkoelingsperiode weer afhaken omdat ze naar Japan werden teruggeroepen... Overigens kwam het contact met deze mensen niet tot stand via genoemde website of via onze advertentie bij de Amstelveense supermarkten (hebben we ook nog gedaan!) maar via buren in De Zon: Thea & Hans.
Daarom dus de Engelse teksten zo hier en daar.

Friday 3 June 2011

Twitter


Sinds half april actief (nou ja, actief?) met het opzetten en redactie voeren van twitter-accounts voor de NGV. Het centrale account is @NGV_Genealogie, alle afdelingen zullen bekend staan onder de naam @NGV_[afdelingsafkorting] bv. @NGV_ASD. Het centrale account is actief, voor de afdelingsaccounts moeten de afdelingen nog warm gemaakt worden. Maar daarvoor is toestemming van het HB nodig en daar is nog wat koudwatervrees. Maar zo'n ontwikkeling tegenhouden, dat lukt niet meer.



Heel veel archiefinstellingen, instellingen als het CBG, het Archiefforum, Bob Coret en HCC maken uitgebreid gebruik van het medium. Gelukkig heel beperkt voor, wat ik maar noem, neuzelberichtjes, maar wel om nieuws uit te wisselen, zelf nieuws te vergaren en verspreiden en anderen te volgen. En die anderen genereren ook weer nieuws en zo is de cirkel dan rond.

Ik had nog nooit gebruik gemaakt van RSS-feeds maar, na enig spitwerk, weet ik nu hoe dat moet en dat werkt uitstekend. Op deze manier houd ik nu bijna 30 blogs uit binnen- en buitenland bij. Als je elke keer al die blogs zou moeten nalopen, dan kom je helemaal nooit meer achter je pc vandaan!


Na ruim 1,5 maand hebben we 68 volgers (followers) en volgen we zelf zo'n 110 instellingen (following). In die periode heb ik zelf 116 tweets gecomponeerd. Dat is inclusief het 1-op-1 herhalen van tweets van anderen. Dat doe ik zo min mogelijk, meestal probeer ik aan zo'n retweet zelf nog wat voor NGV-geinteresseerden relevante informatie toe te voegen zoals bv. een voorkomende familienaam.


Het aantal volgers is tot stand gekomen zonder dat we daar enige reclame voor gemaakt hebben. Het geeft maar aan dat zowel individuen als bepaalde instanties belangstellen in wat de NGV te melden heeft. (De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er een substantieel aantal NGV-afdelingen bij zit maar als we e.e.a. aan bv. onze leden bekend gaan maken...)


Waarom twitteren en niet bv. tijd steken in het maken of ondersteunen van een nieuwsbrief? Er is eigenlijk maar een (1) reden en dat is de snelheid en toegankelijkheid van het medium. Maar een belangrijk zijeffect (anglicisme?) is de veronderstelling dat je er die generaties mee benadert die nu nog niet of pas heel recent in genealogie geinteresseerd raken. De oudere jongeren dus. En je benadert ze niet alleen, ze kunnen ook nog terugpraten!


Afijn, twitteren bestaat nu ruim 5 jaar, is vanuit San Francisco de wereld over gegaan en het groeit nog elke dag!


De NGV-account vind je op: twitter.com/ngv_genealogie. Volgen staat vrij!


PS Geheel toevallig is deze post gedateerd exact 3 jaar nadat het eerste bericht op deze blog verscheen over ons -toenmalige- huis in De Zon.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...