Tuesday, 7 June 2011

Nutteloze lijstenmaker

Af en toe is het wel eens goed het eigen gedrag te beschouwen, enige afstand tot je zelf te nemen en je de vraag te stellen wat je dan ziet. Zonder hier nu over te gaan tot bespreking van allerlei gedrag dat voor de lezers van deze teksten te schokkend zou zijn, wil ik hier één facet wel wat nader belichten. Ik moet bekennen dat ik een lijstenmaker ben. Niet zo eentje die met een verstekzaag een kadertje voor een schilderij o.i.d. in elkaar zet maar van het soort dat allerlei, veelal nutteloze gegevens op een rijtje zet en dat dan ook nog gedurende langere tijd volhoudt.

Een voorbeeld? Wij zijn sinds 17 november 2006 Nespresso-drinkers. T/m 6 april j.l. hebben wij (plus onze gasten) 12.200 cupjes gedronken. Dat zijn er gemiddeld zo rond de 7,5 per dag. Wat moet ik nou met deze informatie? Het antwoord is simpel, helemaal niets! Volslagen nutteloze wetenschap. Voor mij althans. Mijnheer Nespresso vindt het misschien wel leuke marketinggegevens, ik doe er helemaal niets mee.

Nog een voorbeeld? Ik houd in ons nieuwe huis weer maandelijks het energieverbruik bij. Kwh stroom en m3 gas (en water). En daar maak ik dan een grafiekje van. Leuk om te zien maar ik doe er verder weinig mee. Ik brand er geen lamp minder om. Eens per jaar of zo kijk ik wel of ik niet eens naar een andere leverancier moet overstappen. Maar dat kan je ook doen aan de hand van de gegevens op je energierekening. Dus echt nodig is het niet.


Zo heb ik nog ergens een documentje met bijzondere woorden. En wat bijzonder is, dat bepaal ik vervolgens zelf. Voorbeeld: woorden met steeds om en om dezelfde letter. Het record staat op vijf é's: Meievenementen. Nog eentje. Woorden met een ononderbroken reeks van twee steeds dezelfde letters: voorraaddoos. Of een woord waarin alle klinkers achter elkaar voorkomen: sproeiauto. Er is wel een voorwaarde, het mogen geen 'gemaakte' woorden zijn, ze moeten in het wild aangetroffen worden.

Het nut van deze verzameling is evident, dat is er niet. En zo zijn er nog wel een paar lijstjes in mijn verzameling. Waar komt die onbewingbare lust tot noteren nou toch vandaan? Is het de statisticus in mij? Of de klerk die zo nodig alles moet opschrijven? Of een beter-mee-verlegen-dan-om-verlegen-syndroom? U zegt het maar. Voorlopig heb ik het weer van me af geschreven.

2 comments:

 1. Een" voorbeeld? Wij zijn sinds 17 november 2006 Nespresso-drinkers. T/m 6 april j.l. hebben wij (plus onze gasten) 12.200 cupjes gedronken. Dat zijn er gemiddeld zo rond de 7,5 per dag."

  Dat is dan 4880 euro aan koffie in 5 jaar tijd.. (0,40 euro per cupje).

  en leuk die bijzondere woorden, dat je die zelf verzint! =)

  Gr. Pascal

  ReplyDelete
 2. Zelf verzinnen? Zoveel fantasie heb ik niet ;-)

  ReplyDelete

All comments will be moderated before being published...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...